Omwonenden mogen niet meedoen
Het GROEPJE INITIATIEFNEMERS is ZEER KLEIN:
slechts 3 a 4 participanten !
En ook al is het dunbevolkt, veel omwonenden en recreanten die de melkkoe van die 4 dagelijks zien.
Sneu is nog dat ze elkaar bedonderen: De een krijgt 180.000 euro per jaar, en geeft er slechts 2 maal 30.000 aan 2 anderen....
Deze beloofde nog 5 tot 8000 eenmalig aan een paar omwonenden: maar dat is de Planschade...
Raedthuys komt met hun 'ervaring' niet verder dan eerst wachten tot Provinciale Staten heeft besloten en dan pas te beginnen met het kweken van Traagvlak, nee draagvlak door een 'participatie' aan te bieden.
Ze noemen dat een WINDWISSEL, en dat is niet alleen omkopen, maar ook bedrog, zie hier....
Het is bekend dat windmolens van anderen geen sympathie teweeg brengen van omwonenden. De overheden worden door sociologen geadviseerd dat een vorm van participatie de weerstand tegen windmolens kan doen verminderen.
Nee, we hebben in Angerlo geen enkel bericht of uitnodiging gehad van de Provincie Gelderland. Wel beweren ze dat de Omgevingsvisie waarover zal worden besloten is gemaakt in co-creatie...
Nee, zij hopen in stilte eerst alle procedures af te wcahten. Wat niet weet dat niet deert, wat niet hoeft mee te beslissen, scheelt eigen omzet.
Naast meebeslissen, zou het helpen voor de acceptatie, als omwonenden mede-eigenaar konden zijn
Zo noemde de gedeputeerde de mogelijkheid die fa. Raedthuys wel zou bieden. Ze vergat dat dit een merknaam is van een cooperatieve stichting, niet van een beleggersbedrijf.
Dat is een term waar het eerste idee, het plan, de bouw en de exploitatie door omwonenden zelf worden gedaan. Dit past helemaal niet bij het doel van de 2 boeren en van de fa. Readthuys. Het financieren van een windmolen op zo'n slechte windlocatie kan alleen met hulp van diverse belastingtrucs.
De fa. Raedthuys verstrekt wel risicodragende obligaties. Aan beleggers in hun kaartenbak. Want die krijgen volgens hun website ook in deze slechte tijden nog steeds 10% rendement. Als je veel inkomstenbelasting zou moeten betalen tenminste. Moeten die beleggers wel 5 jaar en een dag eigenaar zijn. Daarna neemt fa. Raedthuys de molens voor een restwaarde zelf over. Ook dat behoort tot hun verdienmodel. Maar iedereen zou net zo goed in een ander beleggingsprodukt kunnen stappen.
Deelnemen in de windmolens is er voor normale omwonenden dus niet bij. Om hen te paaien heeft de fa. Readthuys wat andere middelen. Uit de door onszelf met subsidies gevulde kist.
Daar hebben we het uitvoerig over elders op deze website. Fa. Raedthuys investeert niet in gronden, maar beloont hen met jaarlijkse sommen geld. Per windmolenpaal van 3MW kan dat gedurende 20 jaar bedrijfstijd oplopen tot bijna een miljoen euro.
De fa. Raedthuys investeert in windmolens die echte stroom maken. Raedthuys verhandelt die stroom zelf op de beurs. Maar distribueert die niet aan klanten zoals huishoudens. Toch kan Readthuys bij omwonden aankloppen en hen een cent of wat kWh-korting geven op de stroomrekening. Dat is net als het plaatsgeld aan boeren dus een beetje omkopen. Het verhoogt de acceptatie van windmolens niet.
Zijn de initiatiefnemers bij u geweest aan het planbegin, om te vragen of u mee wilt doen ? Heeft de fa. Readthuys u beleefd gevraagd of zij uw landschap en rust niet te zeer verstoren ? Nee, ze zijn alleen te rade gegaan bij de zwakke politici, hen gevraagd wanneer de wind goed stond.
Wat te doen als (ja..als..) Raedthuys aan uw deur aanbelt ?
- willen ze een molen plaatsen in uw tuin, zeg dan ja, want met zoveel geld kan je gemakkelijk vluchten naar Ibiza.
- willen ze een beetje stroomkorting geven als tegemoetkomertje, zeg dan nee, en laat ze het totaal maar even overmaken.
- stop ze meteen een claim van waardedaling van uw woning in de hand.
Want met dat smeergeld kunnen ze bij elke boer in en rond de Liemers terecht met hun lelijke raddraaiende molens.
Is dit participatie ? Wordt zo de acceptatie van windenergie vergroot ?
De stroom mag duurzaam heten, hun werkwijze in het geheel niet.
Ze wilden wel wachten tot de Crisis- en Herstelwet geldig werd, maar wilden niet wachten op afweging van locaties onderling.